Deşeurile sunt un (sub)produs firesc al vieţii societăţii moderne şi ca atare sunt generate peste tot: în toate procesele de producţie şi consum şi în cantităţi care par din ce în ce mai mari. Principala caracteristică a deşeurilor este că nu mai folosesc posesorului, care, de aceea, vrea să se debaraseze de acestea. Ca rezultat, se poate produce poluarea semnificativă a mediului. În afară de aceasta, deşeurile conţin de obicei o proporţie însemnată de materiale valorificabile, care pot fi (re)utilizate în procesul de producţie, ceea ce face să scadă nevoia de a folosi mereu materiale noi, virgine. Într-un sistem sănătos, bine organizat de colectare a deşeurilor, împrăştierea necontrolată a acestora în mediu este prevenită, creându-se şi întărindu-se posibilitatea reutilizării acestor materiale.
Învață cu noi ce tipuri de deșeuri există și ce trebuie să facem pentru a asigura o colectare corectă a acestora, rentabilă din punct de vedere economic și al mediului.
Există multe feluri de deșeuri pe care le poţi sorta în scopul reciclării – hârtie, carton, cherestea, cutii de aluminiu, recipiente şi borcane de plastic şi sticlă, care nu sunt ”gunoaie”!
Pentru reciclarea unei cutii de băutură răcoritoare se consumă de zece ori mai puţină energie decât pentru producerea uneia noi, iar fabricile utilizează mult mai puţină energie pentru a produce hârtie din ziare vechi, decât din lemn.
Piesele de mobilier sunt adesea renovate și refolosite, dar există și posibilitatea demontării mobilierului vechi pentru a-i găsi o viață nouă sub forma altor produse sau combustibil.
Reciclarea mobilierului protejează mediul înconjurător prin reducerea cererii pentru lemn, metale și materiale plastice, evitând aruncarea unor cantități mari de deșeuri la gropile de gunoi și reducând emisiile de carbon asociate cu fabricarea mobilei.
Acestea sunt deşeuri din gospodării şi activităţi comerciale care au capacitatea de a se supune descompunerii biologice.
Dacă nu sunt colectate separat în vederea reciclării, impactul potenţial include generarea de levigat şi gaze (cu puternic efect de seră), mirosuri, insecte şi dăunători în depozitele de deşeuri.
Deșeurile reziduale sunt reprezentate de orice deșeu municipal care nu a putut fi separat nici la deșeuri reciclabile, nici la deșeuri biodegradabile.
Ponderea lor în totalul cantităţii de deşeuri produse într-o gospodărie, dacă se face separarea materialelor reciclabile, e foarte mică. Aceste deşeuri sunt adevăratul gunoi care ajunge în depozitele ecologice. Cu cât avem o cantitate mai mică de deşeuri reziduale, separate de cele reciclabile, cu atât suntem mai aproape de îndeplinirea misiunii de protejare a mediului.
Acestea provin din activităţi precum construcţia de clădiri şi obiective de infrastructură, demolarea totală sau parţială a clădirilor sau a obiectivelor de infrastructură, construcţia şi întreţinerea căilor rutiere. Din cauza cantităţilor foarte mari de deşeuri din construcţii şi demolări, ele pot ocupa spaţii valoroase în încinta depozitelor de deşeuri.
Este indicat ca acest tip de deșeuri să fie reutilizate pe șantier sau păstrate pentru utilizare ulterioară. Deșeurile inutilizabile vor fi colectate în containere separate, în funcție de tipul lor și de nivelul de contaminare, depozitarea la depozitul de deșeuri fiind ultima soluție.
Multumim,
Solicitarea a fost trimisa cu succes.